Sylte Top

Kom godt i gang med at sylte

Sensommer er lig med syltetid! Lige nu bugner det med jordbær, hindbær, brombær og de første æbler, så kast dig over gryderne, og lav din egen saft og syltetøj. Det er nemt og sjovt – og så smager det knaldgodt.

Skrevet af Imerco · 21 august 2017

Det er sommer, det er sol – og det er syltetid. I gamle dage var det strengt nødvendigt at koge syltetøj, marmelade og saft til vinteren, i dag gør man det mere, fordi det er hyggeligt og lækkert at lave sit eget.

Og så er det supernemt. Uanset om du vil lave syltetøj eller saft, kræver det som udgangspunkt kun tre ingredienser: Frugt, sukker og vand – så tag endelig ungerne med i køkkenet.

Sådan laver du dit eget syltetøj

  • Pluk dine yndlingsbær eller frugt, og skær den i mindre stykker.
  • Kom frugten i en gryde sammen med lidt vand – og lad blandingen koge i 10-15 minutter.
  • Tilsæt sukker – gå efter cirka 2 dele sukker til 1 del frugt, og kog det sammen under omrøring i 2-3 minutter.

Ønsker du syltetøj, der er lidt fastere i konsistensen, kan du tilsætte geleringsmiddel eller bruge syltesukker i stedet for almindeligt sukker.

  • Fjern skummet på toppen med en si eller hulske, og hæld syltetøjet på rene, skoldede syltetøjsglas.
  • Giv dit hjemmelavede syltetøj et sidste touch med fine labels, så du kan kende forskel på din hindbær- og blommemarmelade.
Hjemmelavet syltetøj


Giv dit syltetøj et ekstra twist ved at tilsætte krydderier som lakrids, kanel, vanilje eller chokolade.

Sådan koger du din egen saft

  • Kom 2 dele friske bær eller frugt og 1 del vand i en gryde, og lad det koge ved svag varme i 20 minutter.
  • Hæld blandingen igennem en si, og pres forsigtigt den sidste saft ud af bærrene.
  • Kom gryden med saften tilbage på komfuret, tilsæt sukker, og lad det koge 5-10 minutter. Brug cirka 1/10 sukker i forhold til mængden af frugt.
  • Fjern skummet på toppen med en hulske, og hæld saften på rene, skoldede flasker.
  • Server saften toppet med vand eller danskvand.

Hjemmelavet saft

Husk, rengøring af glassene er vigtig, når det kommer til syltning. Vask dem først grundigt med varmt vand og sæbe, og skold dem i kogende vand lige inden brug.Læs også: De 3 bedste is-opskrifter til sommer