surdej tips

Tips og tricks til surdej

Surdej er fantastisk at bage med, og det giver både bedre smag, tekstur og holdbarhed til dit bagværk. I artiklen her får du tips og tricks til at holde din surdej sund og aktiv samt inspiration til, hvad du kan bage med surdej.

Skrevet af Imerco · 7 marts 2025

Sprød pizza og lækre pandekager med surdej – ja, mulighederne er mange, når du bager med surdej. Du får flere bud på lækkert bagværk med surdej til sidst i artiklen. Først lige nogle gode råd til at holde liv i surdejen.

Se alle brødforme.

Tips til din surdej

Fodring af surdejen

Hvis du bager ofte, skal du fodre din surdej én gang om dagen med lige dele vand og mel (for eksempel 50 g mel og 50 g vand).

Hvis du ikke bager så tit, kan du opbevare den i køleskabet og nøjes med at fodre den én gang om ugen.

Brug den rigtige meltype

Rug- eller fuldkornsmel giver ofte en mere aktiv surdej, da disse meltyper indeholder er rige på nærringsstoffer.

Hvedemel kan også bruges. Hvede giver en mildere smag end rug- eller fuldkornsmel.

Gå efter at købe økologisk mel, da mælkesyrebakterierne, som er med til at skabe gæringsprocessen, har de bedste vækstforhold, når melet er økologisk.

Hold øje med boblerne

En sund surdej danner små og store bobler, lugter syrligt (men ikke dårligt) og hæver sig ofte efter fodring. Hvis den lugter stærkt af eddike eller alkohol, betyder det, at den skal fodres inden den kan bruges til at bage med.

Rette temperatur

Surdej trives bedst ved stuetemperatur (20-24 °C). Hvis det er køligt, arbejder den langsommere – ved varme går det hurtigere.

Læs også: Opstart af surdej – sådan gør du.

Tip

Sæt en elastik omkring glasset, som du opbevarer din surdej i, så du bedre kan holde øje med, om den hæver.

surdej tip
surdej opstart dejen bobler

Det kan du bage med surdej

Surdejspizza

En surdejsbaseret pizzadej giver en lækker, luftig kant med en let syrlig smag. Dejen kræver længere hævetid, men resultatet er en sprød og smagfuld bund. Koldhæv gerne pizzadejen i køleskabet i 24-48 timer for ekstra smag.

Surdejsbrød

Klassikeren! Du kan bage både lyse og mørke brød med surdej. Surdejsbrød får en sej krumme, sprød skorpe og holder sig friskt længere.

Surdejspandekager eller -vafler

Både pandekager og vafler er en perfekt måde at bruge overskydende surdej på! De bliver fluffy med en let syrlig smag. Tilsæt lidt bagepulver, hvis du vil have dem ekstra luftige.

Surdejsboller

Luftige, sprøde boller med en saftig krumme. Perfekte til morgenmad eller som sandwichbrød. Prøv at tilsæt evt. kerner, frø eller tørret frugt for ekstra smag og tekstur.

Pitabrød med surdej

Bløde, lommeformede brød, perfekte til fyldte sandwich. Bag dem ved høj temperatur for at få dem til at puste op og danne den karakteristiske lomme.

Læs også: Græskarbrød med surdej.